Meer exposure, meer aandacht voor je praktijk

10 tips voor social media voor tandartsen en andere mondzorgprofessionals

Online zijn er eindeloos veel mogelijkheden om patiënten te informeren, amuseren en uiteindelijk in de praktijk uit te nodigen. Vanuit De Lieve Tandarts geven we hier hulpmiddelen voor in de vorm van webteksten, logo's en door het delen van jullie berichten en nieuws via onze eigen sociale kanalen. Maar hoe maken we hier nog beter gebruik van?

Tip 1 - Zorg dat je aanwezig bent!

Het is misschien een vanzelfsprekendheid, maar toch zijn nog niet alle praktijken aanwezig op de bekende social media-kanalen. Zie je door de bomen het bos niet meer en vraag je je af of Facebook nog wel relevant is? Neem dan eens een kort onderzoekje af onder patiënten. Vraag de komende week iedereen die binnenkomt (of die je per mail/telefoon spreekt) van welke sociale media zij gebruikmaken. Je weet dan via welke kanalen je hen nog beter kunt bereiken.

Tip 2 - praat niet over jezelf

 

Natuurlijk kun je nieuws over je praktijk delen als dit relevant is, maar vraag je altijd af: wat is de meerwaarde voor mijn patiënten? Denk vanuit degene die je (praktijk) online volgt. Met welke tips, ideeën en nieuwtjes zijn zij geholpen?

 

Enkele ideeën:

  • Tips voor het onderhouden van je gebit (het liefst met eigen uitleg en foto's - of een uitlegvideo)
  • Veelgemaakte fouten bij het poetsen
  • Tips tegen angst voor de tandarts
  • Informatie over nieuwe (pijnvrije) behandelingen
  • Hoe herken je ... - een reeks over bepaalde mondaandoendingen die je tegenkomt in de praktijk, met tips ter voorkoming van erger
  • Informatie voor ouders, gericht op tandartsbezoeken door kinderen (met bijvoorbeeld de verzorging van het melkgebit, behandelingen bij de mondhygiënist voor nieuwe kiezen, etc.)

De zaken die je over je praktijk zou kunnen delen, zijn bijvoorbeeld:

  • Verruiming van de openingstijden (relevant voor wie op andere tijden langs zou willen komen)
  • Vakanties/afwezigheid (wie kunnen vaste mensen bellen als jullie even weg zijn?)

Maak aan de hand van bovenstaande voorbeelden eens een langere lijst. Dit kan tijdens de lunch, een teamoverleg - of ruim er een brainstormavond voor in. Je zult verrast zijn over hoeveel leuke ideeën er naar voren komen.


Nog geen keurmerkhouder van De Lieve Tandarts?

Lees hoe je hiervoor in aanmerking kunt komen >>>


Tip 3 - Zorg voor goed beeldmateriaal

Beeld speelt op social media altijd de hoofdrol. Door te zorgen voor mooie, professionele foto's (en eventueel videomateriaal) geef je zowel je website als je social media-berichten een betere uitstraling.

Professionele foto's helpen bij een positievere online aanwezigheid van je praktijk. Daarbij loop je ook niet het risico dat mensen afhaken op slechte foto's of dat je een aanklacht aan je broek hebt als je beschermd beeldmateriaal gebruikt.

Tip 4 - Creëer pakkende landingspagina's

 

Plaats je informatie op social media? Zorg dan voor een aantrekkelijke websitepagina die:

  • prettig leest (met kopteksten en rustige kleuren);
  • mooi is opgemaakt (met bijpassende afbeeldingen en de teksten niet te dicht op elkaar);
  • relevant is (kies altijd voor een link die echt past bij je bericht, niet iets wat er slechts zijdelings mee te maken heeft).

Vanzelfsprekend moet de tekst op je pagina ook waardevol en kloppend zijn. 

Tip 5 - Niet overspoelen en spammen

 Win- en deelacties voor een pagina worden gezien als spam. Overspoel volgers dus niet met 'bij 1000 likes geven we een bleekbehandeling, deel nu!' en voorkom ook dat je alleen met informatie over jezelf naar voren komt (zie ook tip 2). 

Tip 6 - Maak een marketingkalender

Dit klinkt als iets uit de zakenwereld, maar niets is minder waar. Als je vooraf een jaaroverzicht maakt van relevante feestdagen, evenementen en eigen belangrijke momenten wordt het makkelijker om hierop in te spelen.

 

Voorbeelden:

  • Dag van de tandarts
  • Sinterklaas (geef bijvoorbeeld slimme snoeptips)

 

Als je een eenvoudige jaarkalender koopt, kun je deze in een uurtje invullen. Hang hem vervolgens op een prominente plek en raadpleeg de kalender bij het plannen van je socialmediacontent. 

Tip 7 - Zet vooraf berichten klaar

Met programma's/tools als Hootsuite en Buffer kun je vooraf berichten klaarzetten die dan in de volgende dagen, weken of maand(en) worden geplaatst. 

 

Als je vooraf dus bepaalt dat je 1-2 keer per week een bericht plaatst, kun je hier aan het begin van elke maand een uur voor uittrekken en alle berichten in één keer klaarzetten. Deze stap gaat heel goed samen met stap 6. 

Tip 8 - Houd je in met hashtags

Het lijkt verleidelijk om bij elk bericht twintig hashtags te plaatsen (#tandarts, #tandartspraktijk, #positievemondzorg, #beteremondzorg, #ditisonzepraktijkinhetzuidenvanhetland #vindonsookonline #delievetandarts), maar houd het bij 3 (maximaal 4). 

 

Het maakt bovendien uit waar je de hashtags inzet. Op Instagram wordt het je soms nog wel vergeven als je er meer dan 4 gebruikt, maar op Twitter een stuk minder (en hier heb je ook te maken met een maximaal aantal karakters). Op Facebook wordt het in principe afgeraden, maar gebeurt het alsnog wel eens. Pinterest is al helemaal geen plek voor hashtags. 

 

Twijfel je? Gebruik dan liever niets of maar een paar hashtags. En onthoud: na elke spatie houdt een hashtag op. Een hashtag kan bovendien niet uit alleen getallen bestaan.

Tip 9 - Kijk de kunst af

Houd niet alleen je eigen statistieken in de gaten, maar volg ook andere praktijken en leer van elkaar. Ook kun je berichten doorplaatsen als ze voor jouw lezers interessant zijn.

 

Je kunt bijvoorbeeld kijken naar wat De Lieve Tandarts plaatst en elk bericht doorplaatsen waarvan je denkt dat je patiënten er iets aan hebben. Vanuit De Lieve Tandarts plaatsen we andersom ook berichten door. 

 

Uiteindelijk vergroot dit het bereik aanzienlijk. Ook op social media sta je samen sterker!

Tip 10 - Blijf dicht bij jezelf

Het kan soms lijken alsof je op social media het 'social'-spelletje mee moet spelen. Toch zijn mensen juist op zoek naar authentieke content. Wie ben je echt? 

 

Denk dus altijd aan hoe je bezoekers in je praktijk ontvangt, welke uitstraling je voor ogen hebt, en hoe je patiënten benadert. Wat voor gesprekken heb je in de praktijk met hen? Welke positieve feedback krijg je vaak en hoe kun je dit meer uitdragen? 

 

Kortom: blijf dicht bij jezelf, juist op social media. Zie het als je online cv waarbij je je beste beentje voorzet. Zo vinden meer mensen hun weg naar je praktijk zodat je ze kunt helpen aan een beter verzorgd gebit. 

Het keurmerk naar voren

Vlak voor het begin van elk kalenderjaar worden de nieuwe keurmerken verstuurd. Maak hier eens een marketingmoment van! Deel met je patiënten en op social media dat je ook in 2020, 2021 of 2022 weer een lieve tandarts mag worden genoemd. Wie weet overtuig je net die ene twijfelaar die zoekt naar een nieuwe tandarts, of haal je de angstpatiënt over om toch weer eens een afspraak te maken. 

 

Je kunt in je bericht verwijzen naar een aparte pagina op je website met daarop meer informatie over het keurmerk. Bij je welkomstpakket is gratis content voor die pagina inbegrepen.


Blijf op de hoogte

De Lieve Tandarts

Platform voor lieve tandartsen

Dravikweg 10

1861 XP Bergen (NH)

info@delievetandarts.nl

085-0041438

Gratis nieuwsbrief ontvangen?



Kies je taal


PsyNed is partner van De Lieve Tandarts
psyned is partner van De Lieve Tandarts

Volg ons nu ook op instagram: 

Neem contact op via Whatsapp business: