COVID-19 en Tips

Het is een gekke tijd, en dat geeft onrust, onzekerheid en stress. Juist in zulke tijden is het van belang goed voor jezelf te blijven zorgen. Wij trekken het daarom iets breder vanuit De Lieve Tandarts en geven je tips voor zowel een gezonde mond als een gezonde geest. Lees op deze pagina meer over de maatregelen van lieve tandartsen, wanneer je nog wel naar de tandarts kunt, en hoe je goed voor jezelf kunt blijven zorgen.


10 gezonde gewoontes in crisistijd

  1. Gezond eten. Kies voor voldoende vezelrijk eten (zoals volkoren producten, groente en fruit), eet met aandacht, en verdeel je eetmomenten (maximaal 7 per dag).
  2. Behoud een routine. Je routine kan veranderen nu je veel thuis bent. Maak daarom een planning voor de dag. Dit geeft je houvast. Je vaste poetsmomenten (elke ochtend en avond) en flossen of stokeren na de maaltijd kunnen hier sterk aan bijdragen. Zulke routinematige gewoonten maken dat je je zekerder voelt.
  3. Ga naar buiten. Je kunt een raam openzetten, je balkon op, of even in de tuin van de zon genieten. Een kwartier buiten (en zelfs met een open raam kun je het buitengevoel creëren) doet al wonderen. Voel je je volledig gezond, maak dan een wandeling of sport buiten - waarbij je te allen tijde enkele meters afstand houdt
  4. Drink meer water. Dit kan eventueel in de vorm van (theïnevrije) thee/kruidenthee zonder suiker, maar 'gewoon' kraanwater is echt perfect tegen dorst. 
  5. Kook vaker. Nu je meer thuis bent, kun je nieuwe recepten uitproberen of met meer aandacht koken. Dit is goed voor je humeur en ook voor je eetgewoonten. Betrek zo mogelijk de kinderen bij het koken.
  6. Overweeg je slechte gewoontes aan te pakken. Sociaal roken speelt momenteel bijvoorbeeld geen rol, wat veel mensen helpt om nu toch echt de knop om te zetten. Of (zie 5): je kunt je verdiepen in gezonde voeding, vaker koken, en een gezonde eetroutine opbouwen. Niet alleen heb je hier de rest van je leven iets aan - het is voor nu ook een goede afleiding.
  7. Blijf in beweging. Veel sporten zijn binnenshuis te doen (of, zie 3, met het raam open) en online kun je talloze instructievideo's voor work-outs uitkiezen. Het is een gezonde en goede onderbreking van je thuisdag om jezelf goed in het zweet te werken.
  8. Was regelmatig je handen. Zeker als je tussendoor even naar buiten bent geweest. 
  9. Schrijf. Houd een dagboek bij voor later, schrijf elke dag op waar je dankbaar voor bent, werk een activiteitenlijstje uit, of noteer negatieve gedachten en schrijf er tegenargumenten bij. Oftewel: schrijf! Het liefst op papier, maar op de computer of je mobiel kan ook.
  10. Lees. Het is bewezen dat zelfs kort lezen je hartslag al vertraagt en je rustiger maakt. Duik weg in een fantasiewereld of spijker je kennis bij met non-fictie. 

In Corona-tijd naar de tandarts

Het is belangrijk om goed voor je gebit te blijven zorgen. Veel mensen zien het halfjaarlijkse tandartsbezoek als motivatie om de periode ervoor en erna extra goed voor hun gebit te zorgen. Maar wat als dat voorlopig niet kan? 

 

  • Blijf goed voor je gebit zorgen. Poets tweemaal per dag en flos/stoker na elk eetmoment.
  • Bel de tandarts bij mondklachten, ook als je denkt dat je niet langs mag komen. De tandarts kan beter inschatten of je klacht kan wachten of dat je beter alsnog behandeld wordt. Hierin worden uiteraard alle nodige voorzorgsmaatregelen genomen om je gezondheid geen gevaar te laten lopen.

Per 21 april is het bij de meeste tandartsen weer mogelijk om reguliere afspraken in te plannen. Lees hiervoor alle voorwaarden en/of overleg met je tandarts(praktijk).

Met spoed naar de tandarts

  • Vertel eerlijk of je eventuele klachten hebt die met COVID-19 in verband kunnen worden gebracht (keelpijn, hoesten, verkoudheidsklachten, verlies van geur/smaak, hoofdpijn, koorts).
  • Stel de tandarts op de hoogte van eventuele reizen die je de afgelopen tijd hebt gemaakt.
  • Laat weten of je in de afgelopen weken in contact bent geweest met iemand die met het virus besmet lijkt (ook als ze niet officieel door de GGD zijn getest). 

Door eerlijk te zijn geef je anderen een kans om hun risico om besmet te worden te verkleinen. Ook kan de tandarts inschatten welke behandelingen verantwoord zijn en welke niet.



Keelklachten en mondgezondheid

Nu je veel binnenshuis bent, kan het zijn dat je last krijgt van je keel. Dit hoeft niet per se met Corona te maken te hebben. Sta je bijvoorbeeld op met een rauwe keel? Let op of dit nog steeds zo is nadat je je tanden hebt gepoetst, wat water hebt gedronken en hebt ontbeten. Zo niet, dan hoeft dit geen uiting te zijn van een virus of ontsteking. Je kunt overwegen overdag meer water te drinken en de ramen vaker open te zetten. Ook kun je de luchtvochtigheid controleren.

 

Blijft je keel ruw of kriebelig aanvoelen, eventueel in combinatie met hoesten en/of andere klachten? Neem dan je maatregelen: blijf de komende periode thuis en vraag buren, vrienden of kennissen om boodschappen voor je deur te zetten. 

 

Lees ook: 5 alternatieven voor keelsnoepjes bij keelpijn >>>



Blijf op de hoogte

De Lieve Tandarts

Platform voor lieve tandartsen

Dravikweg 10

1861 XP Bergen (NH)

info@delievetandarts.nl

085-0041438

Gratis nieuwsbrief ontvangen?



Kies je taal


PsyNed is partner van De Lieve Tandarts
psyned is partner van De Lieve Tandarts

Volg ons nu ook op instagram: 

Neem contact op via Whatsapp business: